Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie ulega korozji i nie traci swoich właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niedostrzegalną gołym okiem warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do przechowywania znacznych ilości ukończonych już mieszanek. Wymienione wcześniej cechy powodują, że zbiornik nierdzewny jest też znakomitym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki fermentacyjne dla sektorze spożywczym
Zbiorniki stalowe są często używane w różnych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy zarazkami.