Czego maluchy uczą się podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci?

Dzieci kochają asystować nam w gotowaniu – wybierać i przynosić składniki czy przystrajać ciasta. Chciałabyś rozwijać zapał kulinarny Twojej pociechy? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Tutaj dowiesz się,…

Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To prawdziwy…

Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

Ostatnio coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć natychmiastowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były na ogół…

Kwaszone ogórki – prosta, zdrowa, niskokaloryczna kiszonka

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo…

Przepis na buraczki z papryką i cebulą na zimę

Składniki: 3 kg buraczków 3 duże czerwone papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju pół szklanki octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 6 ziarenek ziela…

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański specjał, nieczęsto przyrządzany w pozostałych częściach świata. Jednak domowe kiszonki lubiane są…

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest ważną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona…

Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje…

Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty

Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć przed dylematem: co zrobić z owocami z nalewki? Wystarczy postawić na owocowy recykling i…

Rodzaje zamienniki kapsułek Lavazza A Modo Mio

Firm produkujących kawę są setki, niemniej jednak Lavazza nieustannie znajduje się na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, że historia firmy Lavazza zaczęła się pod koniec XIX w. w…