Więcej szczegółów o zakwasie na żurek w butelce.
Ostatnio coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Przez ciągły braku czasu, a przez to chęć natychmiastowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były na ogół jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już tylko okazjonalnie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Barszcz biały a żurek – Czy istnieje jedna kanoniczna receptura na żurek i barszcz biały?
Kiedy zapyta się Polaka o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób nawet nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały zaś – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, jakkolwiek wypada dobitnie podkreślić, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla subiektywne smaki i wprawę kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół wkłada się więcej jarzyn i grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej zagmatwany, gdyż w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy rodzaje:
– kwaskowaty, gęsty żur przygotowywany przeważnie z dużą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Kupić czy przygotować na własną rękę?
Wykonanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W literaturze kulinarnej znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednakże domowy zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli chrapka np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym przyrządzimy sycący biały barszcz i tradycyjny żurek śląski bądź staropolski.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]