Sprawdź, gdzie zamówić sok z buraka kiszonego, wejdź na https://tinyurl.com/yzlpyeb8.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. super żywność, która teraz często spotykana jest na półkach sklepowych w sekcjach ze zdrową żywnością.
Eliminuje toksyny i wzmacnia odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
Zapewne większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty często dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że napój jest niezmiernie zdrowy, choć nie wszystkim smakuje. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także rozmaite minerały, jak m.in. miedź, potas i żelazo. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, niemniej jednak warto pić go systematycznie, bo działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym napojem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać około 250 ml soku dziennie.
Plusy soku z kiszonego buraka
Sok z kiszonego buraka jest drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który pijemy również jako przekąskę. Posiada on dużo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: korzystnie wpływa na przemianę materii, podnosi koncentrację, a równocześnie obniża ciśnienie. Mimo że buraki charakteryzują się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać diabetycy. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek lub reumatyzmem.
Jeżeli nie masz możliwości, żeby przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że tego typu soki należy magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]