Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Potrzebujesz soku z kiszonej kapusty? Powinieneś odwiedzić ten adres

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir czy różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału substancje niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź inny kwaszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – dlaczego warto go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Stanowią one również osłonę w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]