Słodkie dodatki do kawy dla prawdziwych smakoszy

Sprawdź, gdzie zamówić słodycze z Włoch.

Wielu z nas przywykło do picia kawy w biegu przed wyjściem do pracy albo do śniadania. Nic w tym dziwnego, ponieważ kawa z powodu zawartej w niej kofeinie rozbudza i pozwala z pełną siłą stawić czoło codziennym zadaniom. Tymczasem pomijamy to, że kawa łączona z rozmaitymi dodatkami może zmienić się w zniewalający rarytas, przy którym można się rozluźnić po trudnym dniu w pracy. Jakie zatem słodycze i ciastka świetnie współgrają z kawą?

Czekolada, nugaty i karmelowe słodycze – co pasuje do kawy?

Z kawą, zwłaszcza jeżeli kochamy pić ją bez cukru i czarną, dobrze współgrają wszelkie słodycze, które balansują jej intensywny smak. To głównie:
kruche ciastka – m.in. herbatniki, biszkopty i ciastka owsiane, czyli wszystko, co można zanurzyć w ciemnym napoju;
migdały, orzechy oraz orzechoweciastka – czy wybierzemy do kawy słodkie makaroniki pieczone ze startych migdałów, mieszankę orzechów albo popularne muffinki z ich dodatkiem, na pewno będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Wypada jednakże mieć na uwadze, iż orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak zalecamy spożywać je z rozwagą;
słodycze z karmelem, toffi i miodem – sezamki, pomadki mleczne bądź holenderskie stroopwafle – te słodycze bezbłędnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą lektura;
nugaty – wyborny deser sporządzany z ubitych białek jaj i miodu, które łączy się orzechami (w całości albo rozdrobnionymi), czasami z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny specjał, który na Starym Kontynencie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii i we Francji. Tam też wytwarza się najlepsze nugaty;
ciasta z dodatkiem cynamonu – chodzi o bułeczki drożdżowe posypane cynamonowym cukrem oraz szarlotki. Ta przyprawa kapitalnie podbija smak kawy (można ją dodać także wprost do napoju, przykładowo posypać nią puszystą piankę cappuccino);
czekolada – parę kawałków gorzkiej czekolady i kawa to połączenie, które zauroczy nawet bardzo kapryśne osoby. Naturalnie zalecamy wybierać czekoladę wysokiej jakości z małą zawartością tłuszczu i cukru oraz wysoką zawartością kakao (co najmniej 70%). takie tabliczki czekolady poznaje się po specyficznym trzaśnięciu gdy się ją łamie.

Adres:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]