Znajdź ogórki kiszone na https://bit.ly/3b8EMuS.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej czy w formie dodatku do drugiego dania – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszonki są tak samo zdrowe, co smaczne.
Jak wzbogacić walory smakowe kiszonych ogórków
Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest niezmiernie łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki bądź drewniane beczki, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się solanką. Potem zostawia się pojemnik na nie mniej niż 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą spożyć ogórki już po paru dobach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, niemniej jednak walory smakowe ogórków kiszonych można wzbogacić też innymi przyprawami, np. liśćmi czarnej porzeczki, cząstkami marchwi bądź ziarnami gorczycy. Naturalnie nie każdy ma czas czy dużo miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą albo spiżarką, w której może przechowywać przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy zrezygnować z ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w pojemnikach z rączką albo w workach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Dlaczego należy spożywać kwaszone ogórki?
Od stuleci znane jest przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziałują na nasz organizm. I to prawda, bo wespół z kiszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz pozytywnie oddziaływają na ich florę, usprawniając tym samym trawienie. Ale to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (to około 12 kcal na 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę E, A i C, witaminy z grupy B, jak również niemało minerałów istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, magnez, żelazo, miedź i sód. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeśli nie odpychają kwaśne smaki, nie warto wylewać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej lub wypić, bowiem w trakcie kiszenia witaminy przedostają się częściowo do soku. Warto jednakże podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.
Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]