Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Chcesz zamówić kiszoną kapustę? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Niepowtarzalny smak kiszonej kapusty jest ważną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to bardzo zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – źródło niezbędnych witamin i minerałów

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, gdyż tych dwóch nazw używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. Drobniutko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez wiele miesięcy na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych minerałów i witamin, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A należy zaakcentować, że kapusta kwaszona posiada sporo substancji, które są ważne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B6, B3). Co więcej, kapusta kiszona to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, potasu i wapnia. Równocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, zatem zaleca się jego konsumpcję osobom na diecie.

Kapuśniak, bigos, kwaśnica – nie powstałyby bez kapusty kiszonej

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się w przystawkach do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Nieprzetworzoną zazwyczaj je się ją w postaci surówki z siekaną cebulą oraz marchewką, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To także składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z borowikami i czerwonym mięsem, stąd robi się z niej nadzienie do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie byłoby tradycyjnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos albo kapuśniak.

Zasadniczo każda rodzina ma własny przepis na kiszoną kapustę, jednakże w dzisiejszych czasach coraz rzadziej przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na okres zimy. Kiszoną kapustę w małych i większych pojemniczkach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kwaszoną.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]