Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Tutaj znajdziesz sól himalajską

Substancją niezbędną do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości posiada różowa sól himalajska i sól kłodawska? Z jakiego powodu warto stosować je do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak selen, cynk czy wapń, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do tradycyjnych kiszonek. Jest m.in. kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]